Åldersrelaterad makuladegeneration, AMD
Vad är makuladegeneration?
Makula är namnet på ett litet, högspecialiserat område på näthinnan i ögats bakre segment. Det som gör det möjligt för oss att se skarpt, urskilja detaljer, läsa, känna igen ansikten osv.
Resten av näthinnan gör att vi kan ses i vårt "perifera" synfält, men betydligt mindre skarpt än i den centrala delen av synfältet som skapas av makula.
Makula innehåller störst mängd och densitet av tappar, de ljuskänsliga fotoreceptorerna genom vilka vi kan uppfatta kontraster och färger. I periferin ligger i huvudsak stavar, vilka möjliggör ljus-mörker-seende.
Makulans metaboliska nedbrytningsprodukter transporteras bort av det underliggande retinala pigmentepitelet. Med åldern kan det emellertid uppstå otillräcklig transport, vilket kan leda till att nedbrytningsprodukter ansamlas. Det leder i förlängningen till en långsam men ofta fortskridande försämring av det centrala synet, kallad torr makuladegeneration (se nedan). Det perifera seendet förblir emellertid vanligtvis bevarat, så att de drabbade kan orientera sig inomhus och utomhus och inte helt förlorar sin synförmåga.
Symtom på åldersrelaterad makuladegeneration (AMD)
AMD kan påverka ett öga, men oftast påverkar den båda ögonen, ibland olika mycket och i skilda tidsintervall. De karakteristiska symtomen inkluderar bland annat:
- Vågig syn av raka linjer (till exempel badrumsplattor), när de fokuseras centralt med ett öga (så kallade metamorfopsier)
- Försämrat färgseende
- Försämring av synskärpa i det centrala synfältet
- Svårigheter med att läsa på grund av centrala vågor/förvrängningar och senare en central svart fläck (centralt skotom)
- Många drabbade tittar lite åt sidan för att se förbi det funktionsnedsatta centrumet (excentrisk fixering)