Glaukom

Lyssna

Glaukom, även kallat grön starr, är ett samlingsnamn för ett flertal sjukdomar som orsakar skada på synnerven och synfältet. En av de vanligare kända orsakerna är förhöjt ögontryck och sjukdomen blir vanligare med ökad ålder.

Orsak

Synnerven eller nervus opticus är den nerv som överför visuella signaler från ögats näthinna till hjärnan. Den är avgörande för vår förmåga att se, eftersom det är genom synnerven som hjärnan får den information den behöver för att bearbeta och tolka synintryck.

Ett förhöjt tryck i ögat kan leda till att nervfibrer i synnerven skadas och gradvis dör. Skador på synnervens fibrer leder initialt till en förlust av det perifera synfältet. 

Glaukom kallas ofta för den "tysta syntjuven" eftersom sjukdomen utvecklas utan tydliga symtom. Hjärnan är duktig på att kompensera för synförlusten, varför de flesta drabbade inte märker av förändringen och bortfallet i synfältet. Men när skadan väl är skedd på synnerven är den permanent och oåterkallelig. Man behöver därför upptäcka och behandla glaukom i god tid, för att bromsa sjukdomsförloppet. 

Om glaukom inte behandlas kommer bortfallet i synfältet att öka. I ett avancerat skede kan även det centrala, skarpa seendet påverkas. Utan behandling kan sjukdomen således leda till blindhet. 42% av patienter med glaukom utvecklar kraftig synskada i ett eller båda ögonen under sin livstid. 

Symtom på glaukom

Symtomen på glaukom varierar beroende på typen. Vid den allra vanligaste formen (öppenvinkelglaukom) uppträder oftast inga märkbara symtom i tidiga stadier av glaukom. Detta gör att regelbundna ögonundersökningar är avgörande för tidig upptäckt. Det finns även ovanligare varianter som är av akut karaktär och då är symtomen smärtsamma och mer intensiva. 

Kroniskt öppenvinkelglaukom

Vid den vanligaste formen, öppenvinkelglaukom, sker en förminskning av synfältet. Till en början kompenserar hjärnan för de saknade delarna i synfältet, vilket gör att många inte märker någon förändring i synen. Ofta uppstår symtom först senare, då den drabbade kan märka att de har svårare att hitta föremål, att de stöter emot saker eller till och med missar detaljer i trafiken. Vid långt framskridet glaukom kan även synskärpan minska. 

Den viktigaste riskfaktorn för att utveckla glaukom är högt ögontryck, men glaukomskador kan även uppkomma vid normala trycknivåer i ögat (normaltrycksglaukom). Andra viktiga riskfaktorer är hög ålder eller om du har ärftlighet för sjukdomen. 

Akut trångvinkelattack

Akut trångvinkelattack (tidigare kallad akut glaukom) är ett mycket ovanligt tillstånd i vår del av världen. I detta fall sker en snabb och betydande ökning av ögontrycket, vilket kan upplevas väldigt intensivt och smärtsamt. Vid akut trångvinkelattack krävs omedelbar behandling, eftersom bestående skador kan uppstå inom några timmar eller dagar utan åtgärd.

Karaktäristiska symtom vid trångvinkelattack : 

  • Plötsligt rött och smärtsamt öga.
  • Sämre synskärpa.
  • Huvudvärk, illamående och kräkningar.
  • Halos och glorior runt ljuskällor.

Behandlingsalternativ för glaukom

I dagsläget går den enda bevisade behandlingen ut på att sänka ögontrycket med hjälp av olika ögondroppar, laserbehandlingar och i vissa fall genom operation. I vissa fall kan trycket även sänkas genom att genomföra en gråstarrsoperation. Det pågår mycket forskning kring behandling av glaukom och en förhoppning är att man inom en snar framtid kommer hitta fler sätt att behandla sjukdomen.  

 

Frågor

Behöver jag ta ut mina kontaktlinser innan en synfältsundersökning?

Endast om du bär multifokala linser behöver du ta ut dessa för synfältsundersökningen. Andra kontaktlinser och dina glasögon kan bäras under undersökningen.

Får jag ögondroppar innan en synfältsundersökning?

Innan enbart en synfältsundersökning ges inget läkemedel till dig. Du kan köra bil eller cykla. Ibland kan ögonläkaren besluta att ge ögondroppar för att vidga pupillen för att kunna genomföra nödvändiga vidare undersökningar av ögat. I detta fall ser du sämre under några timmar och får inte delta aktivt i trafiken under denna tid.

Vad är de möjliga riskerna och komplikationerna med en glaukombehandling?

Riskerna med behandlingen beror på behandlingstypen och kommer att diskuteras av ögonläkaren med dig innan behandlingen påbörjas.

Vad är högt ögontryck?

Ögonen producerar kontinuerligt vätska (kammarvatten). Denna vätska förser hornhinnan och linsen och skapar ett visst tryck i ögat (ögontryck), eftersom produktionen och avflödet av kammarvattnet är i balans. På detta sätt behåller ögat sin stabilitet och form. Om denna balans är störd, till exempel för att avflödet av kammarvattnet från ögat fungerar sämre, stiger ögontrycket. Genom detta ökade tryck i ögat kan nervfibrerna i synnerven skadas.

Vilka typer av glaukom finns det?

Det finns olika typer av glaukom:

Kroniskt öppenvinkelglaukom Detta är den vanligaste formen av kroniskt glaukom. Vid öppenvinkelglaukom är avflödet av kammervätska från ögat försvårat, vilket orsakar att ögontrycket kroniskt är lätt eller också markant förhöjt. Detta leder till de karaktäristiska skadorna på synnerven och en begränsning av synfältet.

Normaltrycksglaukom Normaltrycksglaukom skiljer sig från öppenvinkelglaukom genom att de typiska skadorna på synnerven med synfältsbortfall inträffar trots att ögontrycket fortfarande är normalt.

Trångvinkelglaukom Vid denna form av glaukom är utrymmet mellan hornhinnan och iris mycket trångt, så att kammervattnet i ögat har svårt att nå avflödessystemet i vinkeln mellan hornhinnan och iris. Denna anatomiska egenskap observeras oftare hos mycket långsynta, små ögon eller vid en mycket avancerad katarakt.

Akut glaukom Vid akut glaukom uppstår en plötslig begränsning av avflödet av kammarvatten i ögat, vilket kan orsaka att ögontrycket ibland stiger mycket kraftigt inom loppet av timmar. Detta mycket smärtsamma tillstånd är en nödsituation och kräver omedelbar behandling.

Sekundärt glaukom Glaukom kan också uppstå som följd av en annan ögonsjukdom eller en tidigare olycka i ögat. Detta kallas sekundärt glaukom.

Medfött glaukom Av alla typer av glaukom är det medfödda glaukomet det sällsyntaste. Vid denna form av glaukom föreligger en medfödd förändring av kammarvinkeln.

Hur bokar jag en tid?

Du kommer till Bergman Clinics genom remiss eller egenremiss. Du kan hantera din bokning via 1177.

Hur regleras kostnadsersättning/försäkring?

Klinikerna på Bergman Clinics är kontraktsbundna partner till alla offentliga och och flera privata sjukförsäkringar och berättigade till bidragsstöd.

Vilka kliniker erbjuder behandling?

Våra ögonmottagningar utför undersökningar och återbesök. Våra ögonkliniker utför utöver detta även operation.

Vilken kvalitet erbjuds på Bergman Clinics?

Vi erbjuder medicinsk vård av högsta nivå. I centrum står fyra värden:

  1. Bästa behandlingsresultat
  2. Trygghet och Säkerhet
  3. Kundfokus
  4. Erfarenhet i teamet

Visa alla vanliga frågor

Gå till 1177.se
Kontakt