Glaukom

Behandlingsförlopp
4

Undersökning och diagnostisering av glaukom

För att kunna kartlägga och diagnostisera glaukom behöver man göra en rad olika undersökningar och väva in flera olika parametrar. En grundlig undersökning kan du göra hos någon av våra ögonspecialister. 

Dessa mätningar utförs vid en ögonundersökning:

Mätning av ögontrycket

Att mäta ögontrycket är en del av undersökningen och diagnostiseringen av glaukom. Att mäta trycket i ögat kan göras på flera olika sätt, men  applanationstonometri är den mest tillförlitliga metoden. 

Ögonbottenundersökning

En ögonbottenundersökning är en del av kartläggningen där ögonläkaren tittar in i ögat på näthinnan och synnerven. För att kunna se ögonbotten tydligt droppas patienten med pupillvidgande droppar. Undersökningen utförs sedan på lite olika sätt. Ett sätt är att fotografera ögonbotten (ögonbottenfotografering). Läkaren kan även behöva lysa in i ögat med ett mikroskop, det ger en mer detaljerad och förstärkt bild av ögats struktur.

OCT (Optical Coherence Tomography)

OCT är en avancerad bildteknik som används inom ögonsjukvården för att undersöka ögats olika strukturer, särskilt näthinnan och synnerven. Det är en metod som ger mycket detaljerade bilder i form av tvärsnitt av ögats strukturer. 

Perimetri 

Perimetri är ytterligare en diagnosfaktor vid glaukomkartläggning. Här mäter vi synfältet, det vill säga ditt perifera seende. Undersökningen används för att upptäcka synfältsbortfall eller andra avvikelser i synfältet som kan vara tecken på glaukom eller andra ögonsjukdomar. 

Gonioskopi

Gonioskopi är en ögonundersökning som används för att undersöka vinkeln mellan hornhinnan och iris (regnbågshinnan) i ögat. Denna vinkel är avgörande för att bedöma ögontrycket och risken för glaukom. Undersökningen görs med hjälp av ett särskilt instrument, ett gonioskop, som gör det möjligt för läkaren att se och analysera vinkeln för att avgöra om den är öppen eller trång, vilket kan påverka risken för att utveckla trångvinkelglaukom.

Frågor

Behöver jag ta ut mina kontaktlinser innan en synfältsundersökning?

Endast om du bär multifokala linser behöver du ta ut dessa för synfältsundersökningen. Andra kontaktlinser och dina glasögon kan bäras under undersökningen.

Får jag ögondroppar innan en synfältsundersökning?

Innan enbart en synfältsundersökning ges inget läkemedel till dig. Du kan köra bil eller cykla. Ibland kan ögonläkaren besluta att ge ögondroppar för att vidga pupillen för att kunna genomföra nödvändiga vidare undersökningar av ögat. I detta fall ser du sämre under några timmar och får inte delta aktivt i trafiken under denna tid.

Vad är de möjliga riskerna och komplikationerna med en glaukombehandling?

Riskerna med behandlingen beror på behandlingstypen och kommer att diskuteras av ögonläkaren med dig innan behandlingen påbörjas.

Vad är högt ögontryck?

Ögonen producerar kontinuerligt vätska (kammarvatten). Denna vätska förser hornhinnan och linsen och skapar ett visst tryck i ögat (ögontryck), eftersom produktionen och avflödet av kammarvattnet är i balans. På detta sätt behåller ögat sin stabilitet och form. Om denna balans är störd, till exempel för att avflödet av kammarvattnet från ögat fungerar sämre, stiger ögontrycket. Genom detta ökade tryck i ögat kan nervfibrerna i synnerven skadas.

Vilka typer av glaukom finns det?

Det finns olika typer av glaukom:

Kroniskt öppenvinkelglaukom Detta är den vanligaste formen av kroniskt glaukom. Vid öppenvinkelglaukom är avflödet av kammervätska från ögat försvårat, vilket orsakar att ögontrycket kroniskt är lätt eller också markant förhöjt. Detta leder till de karaktäristiska skadorna på synnerven och en begränsning av synfältet.

Normaltrycksglaukom Normaltrycksglaukom skiljer sig från öppenvinkelglaukom genom att de typiska skadorna på synnerven med synfältsbortfall inträffar trots att ögontrycket fortfarande är normalt.

Trångvinkelglaukom Vid denna form av glaukom är utrymmet mellan hornhinnan och iris mycket trångt, så att kammervattnet i ögat har svårt att nå avflödessystemet i vinkeln mellan hornhinnan och iris. Denna anatomiska egenskap observeras oftare hos mycket långsynta, små ögon eller vid en mycket avancerad katarakt.

Akut glaukom Vid akut glaukom uppstår en plötslig begränsning av avflödet av kammarvatten i ögat, vilket kan orsaka att ögontrycket ibland stiger mycket kraftigt inom loppet av timmar. Detta mycket smärtsamma tillstånd är en nödsituation och kräver omedelbar behandling.

Sekundärt glaukom Glaukom kan också uppstå som följd av en annan ögonsjukdom eller en tidigare olycka i ögat. Detta kallas sekundärt glaukom.

Medfött glaukom Av alla typer av glaukom är det medfödda glaukomet det sällsyntaste. Vid denna form av glaukom föreligger en medfödd förändring av kammarvinkeln.

Gå till 1177.se
Kontakt