Undersökning och diagnostisering av glaukom
För att kunna kartlägga och diagnostisera glaukom behöver man göra en rad olika undersökningar och väva in flera olika parametrar. En grundlig undersökning kan du göra hos någon av våra ögonspecialister.
Dessa mätningar utförs vid en ögonundersökning:
Mätning av ögontrycket
Att mäta ögontrycket är en del av undersökningen och diagnostiseringen av glaukom. Att mäta trycket i ögat kan göras på flera olika sätt, men applanationstonometri är den mest tillförlitliga metoden.
Ögonbottenundersökning
En ögonbottenundersökning är en del av kartläggningen där ögonläkaren tittar in i ögat på näthinnan och synnerven. För att kunna se ögonbotten tydligt droppas patienten med pupillvidgande droppar. Undersökningen utförs sedan på lite olika sätt. Ett sätt är att fotografera ögonbotten (ögonbottenfotografering). Läkaren kan även behöva lysa in i ögat med ett mikroskop, det ger en mer detaljerad och förstärkt bild av ögats struktur.
OCT (Optical Coherence Tomography)
OCT är en avancerad bildteknik som används inom ögonsjukvården för att undersöka ögats olika strukturer, särskilt näthinnan och synnerven. Det är en metod som ger mycket detaljerade bilder i form av tvärsnitt av ögats strukturer.
Perimetri
Perimetri är ytterligare en diagnosfaktor vid glaukomkartläggning. Här mäter vi synfältet, det vill säga ditt perifera seende. Undersökningen används för att upptäcka synfältsbortfall eller andra avvikelser i synfältet som kan vara tecken på glaukom eller andra ögonsjukdomar.
Gonioskopi
Gonioskopi är en ögonundersökning som används för att undersöka vinkeln mellan hornhinnan och iris (regnbågshinnan) i ögat. Denna vinkel är avgörande för att bedöma ögontrycket och risken för glaukom. Undersökningen görs med hjälp av ett särskilt instrument, ett gonioskop, som gör det möjligt för läkaren att se och analysera vinkeln för att avgöra om den är öppen eller trång, vilket kan påverka risken för att utveckla trångvinkelglaukom.