Glaukom

Behandlingsförlopp
5

Behandling

Den enda bevisade behandlingen av glaukom är att sänka ögontrycket, vilket kan göras med ögondroppar, laserbehandlingar eller, i vissa fall, kirurgi. Det pågår forskning kring behandling av glaukom och en förhoppning är att vi inom en snar framtid kommer att hitta fler sätt att behandla sjukdomen. 

Ögondroppar

Glaukom behandlas med ögondroppar som sänker ögontrycket. De fungerar genom att minska produktionen av kammarvätska eller öka flödet av den. Vanliga typer är prostaglandinanaloger, beta-blockerare och alfa-agonister. Ögondropparna appliceras oftast en gång eller två gånger per dag för att hålla trycket under kontroll.

Laserbehandling

Glaukom kan behandlas med laser för att sänka ögontrycket. En vanlig behandling är att använda laser för att förbättra flödet av vätska i ögat. Vid trångvinkelglaukom kan laser också användas för att skapa en liten öppning i ögat så att vätskan kan rinna lättare. I vissa fall används laser för att minska produktionen av vätska i ögat.

Kirurgisk behandling

Glaukom kan behandlas med kirurgi om andra behandlingar inte fungerar. Vanliga metoder är trabekulektomi, där ett nytt dräneringssystem skapas, eller shuntimplantation, där en liten rörstruktur hjälper vätskan att rinna bort. Det finns också minimalt invasiva tekniker (MIGS) som ger snabbare återhämtning.

 

Frågor

Behöver jag ta ut mina kontaktlinser innan en synfältsundersökning?

Endast om du bär multifokala linser behöver du ta ut dessa för synfältsundersökningen. Andra kontaktlinser och dina glasögon kan bäras under undersökningen.

Får jag ögondroppar innan en synfältsundersökning?

Innan enbart en synfältsundersökning ges inget läkemedel till dig. Du kan köra bil eller cykla. Ibland kan ögonläkaren besluta att ge ögondroppar för att vidga pupillen för att kunna genomföra nödvändiga vidare undersökningar av ögat. I detta fall ser du sämre under några timmar och får inte delta aktivt i trafiken under denna tid.

Vad är de möjliga riskerna och komplikationerna med en glaukombehandling?

Riskerna med behandlingen beror på behandlingstypen och kommer att diskuteras av ögonläkaren med dig innan behandlingen påbörjas.

Vad är högt ögontryck?

Ögonen producerar kontinuerligt vätska (kammarvatten). Denna vätska förser hornhinnan och linsen och skapar ett visst tryck i ögat (ögontryck), eftersom produktionen och avflödet av kammarvattnet är i balans. På detta sätt behåller ögat sin stabilitet och form. Om denna balans är störd, till exempel för att avflödet av kammarvattnet från ögat fungerar sämre, stiger ögontrycket. Genom detta ökade tryck i ögat kan nervfibrerna i synnerven skadas.

Vilka typer av glaukom finns det?

Det finns olika typer av glaukom:

Kroniskt öppenvinkelglaukom Detta är den vanligaste formen av kroniskt glaukom. Vid öppenvinkelglaukom är avflödet av kammervätska från ögat försvårat, vilket orsakar att ögontrycket kroniskt är lätt eller också markant förhöjt. Detta leder till de karaktäristiska skadorna på synnerven och en begränsning av synfältet.

Normaltrycksglaukom Normaltrycksglaukom skiljer sig från öppenvinkelglaukom genom att de typiska skadorna på synnerven med synfältsbortfall inträffar trots att ögontrycket fortfarande är normalt.

Trångvinkelglaukom Vid denna form av glaukom är utrymmet mellan hornhinnan och iris mycket trångt, så att kammervattnet i ögat har svårt att nå avflödessystemet i vinkeln mellan hornhinnan och iris. Denna anatomiska egenskap observeras oftare hos mycket långsynta, små ögon eller vid en mycket avancerad katarakt.

Akut glaukom Vid akut glaukom uppstår en plötslig begränsning av avflödet av kammarvatten i ögat, vilket kan orsaka att ögontrycket ibland stiger mycket kraftigt inom loppet av timmar. Detta mycket smärtsamma tillstånd är en nödsituation och kräver omedelbar behandling.

Sekundärt glaukom Glaukom kan också uppstå som följd av en annan ögonsjukdom eller en tidigare olycka i ögat. Detta kallas sekundärt glaukom.

Medfött glaukom Av alla typer av glaukom är det medfödda glaukomet det sällsyntaste. Vid denna form av glaukom föreligger en medfödd förändring av kammarvinkeln.

Gå till 1177.se
Kontakt