Linsbyte (RLE)

Lyssna

Vid ett linsbyte (Refractive Lens Exchange) byts ögats naturliga lins ut och ersätts av en konstgjord lins med styrka. Ett linsbyte kan korrigera ålderssynthet och alla andra synfel så att glasögonbehovet reduceras. Du kan göra linsbyte på Memira By Bergman Clinics. 

Linsbytesoperation (RLE) 

Presbyopi eller ålderssynthet som det också kallas tillkommer med åldern och innebär att man ser sämre på nära avstånd. Ackommodation är ögats förmåga att anpassa sig till olika avstånd. För att ackommodationen ska fungera behöver den naturliga linsen i ögat vara flexibel och formbar. Med stigande ålder förlorar linsen denna flexibilitet och "stelnar". Det innebär att objekt på nära håll inte längre kan ses tydligt, det blir svårt att läsa SMS på mobilen eller läsa innehållsförteckningar. 

När man fått ålderssynthet kan man antingen skaffa sig ett par läsglasögon eller progressiva glasögon. Eller så gör man en linsbytesoperation för att korrigera ålderssynthet. 

Vid ett linsbyte tas den naturliga linsen i ögat ut och ersätts av en konstgjord lins med styrka på. Det finns olika linstyper som gör att glasögonbehovet reduceras delvis eller helt. Ett linsbyte kan korrigera alla synfel, både ålderssynthet men även närsynthet, översynthet och astigmatism. Ett linsbyte är exakt samma operationsmetod som vid en gråstarrsoperation. Det innebär att:

  • Efter ett linbyte kan du inte få grå starr
  • I vissa Regioner kan du vid en gråstarrsoperation välja att uppgradera dina linser till så kallade premiumlinser som är samma linser som används vid ett linsbyte. Då reduceras glasögonbehovet delvis eller helt.
    Läs mer om premiumlinser 

Gråstarrsoperation får man via sin Region till en patientavgift. Medan ett linsbyte och tillägg för premiumlinser är en privat kostnad. 

Multifokala linser

Med en multifokal lins får du bra syn på nära håll, mellanavståndet och på långt håll. Det ger dig större flexibilitet att anpassa synen efter dina specifika behov. Även om syftet med ett linsbyte är att reducera glasögonbehovet, så behöver de allra flesta som gör ett linsbyte med multifokala linser inte använda glasögon alls efter operationen. 

De multifokala linserna är nämligen slipade så att de både ger en skarp bild på avstånd och en bild av närområdet på näthinnan. Hjärnan kan då, beroende på behov, välja att fokusera på bilden långt bort eller närmare. Den optiska effekten skapas oftast med koncentriska, så kallade diffraktiva ringar. Multifokala linser är den vanligaste linsen som används vid ett linsbyte. 

Monofokala linser

Med en monofokal lins uppnår du god synskärpa antingen på nära håll eller på avstånd utan synhjälpmedel. Vanligtvis väljer man att gå god syn på avstånd och kompletterar med ett par läsglasögon för att förbättra synen på nära håll. Det är dock individuellt och något som diskuteras på en undersökning innan själva linsbytet. 

En monofokal lins kan också ha toriska egenskaper, det innebär att om du har astigmatism så kan det också korrigeras. 

Memira by Bergman Clinics

Memira by Bergman Clinics är det varumärke som erbjuder refraktiv kirurgi - som linsbyte eller linsbyte. Linsbyte bokas och genomförs på någon av Memiras kliniker.
Linsbyte hos Memira

Frågor

Hur bokar jag en tid?

Du kommer till Bergman Clinics genom remiss eller egenremiss. Du kan hantera din bokning via 1177.

Hur regleras kostnadsersättning/försäkring?

Klinikerna på Bergman Clinics är kontraktsbundna partner till alla offentliga och och flera privata sjukförsäkringar och berättigade till bidragsstöd.

Vilka kliniker erbjuder behandling?

Våra ögonmottagningar utför undersökningar och återbesök. Våra ögonkliniker utför utöver detta även operation.

Vilken kvalitet erbjuds på Bergman Clinics?

Vi erbjuder medicinsk vård av högsta nivå. I centrum står fyra värden:

  1. Bästa behandlingsresultat
  2. Trygghet och Säkerhet
  3. Kundfokus
  4. Erfarenhet i teamet
Gå till 1177.se
Kontakt