Skydda dina ögon mot starkt solljus

Skydda dina ögon mot starkt solljus

29.02.2024
Lyssna

Nu är våren här och med den kommer härligt solsken. Men var försiktig och skydda dina ögon från UC strålar!


Solen är härlig och de flesta av oss älskar värmen som kommer med den. Solen hjälper även kroppen att skapa D-vitaminer och sänker nivåer av hormoner som gör oss trötta och deprimerade. Det är därför våren är så härlig.

Men det är också viktigt att vara medveten om riskerna med starkt solljus. Att UV-strålar kan skada huden och på lång sikt ge hudcancer vet de flesta, liksom att man ska använda solskyddsfaktor för att minska risken. Men visste du att även ögonen påverkas av solljuset? Särskilt i miljöer där solen reflekteras mot till exempel vatten eller snö kan ljuset bli så starkt att skador på hornhinnan kan uppstå, så kallad snöblindhet. Vidare så påskyndar starkt soljus både grå starr och makuladegeneration, som är två allvarliga ögonsjukdomar som i förlängningen kan göra dig blind.

Skydda dina och barnens ögon

Det bästa vi kan göra för att skydda ögonen är att använda solglasögon. De ska vara polariserade för att skydda mot UV-ljus, och de ska inte bara ge ett blått ljus, då skyddar de inte mot makuladegeneration. Säkerställ att dina solglasögon är polariserade samt CE-märkta! Det gäller inte minst för barn. De har känsliga ögon och vet kanske inte om att vara försiktiga, så köp kvalitetssolglasögon även åt dem.

Gå till 1177.se
Kontakt