Hur vet jag om jag fått grå starr?

Hur vet jag om jag fått grå starr?

29.02.2024
Lyssna

De första tecknen på grå starr är ofta känslighet för starka ljus och bländningskänsla, till exempel vid bilkörning på natten. Med tiden blir synen allt mer dimmig och konturerna i synfältet blir allt mer diffusa eller upplevs som dubbla

Grå starr (även kallat katarakt) innebär att linsen i ögat gradvis blir grumligare och skymmer ljusinflödet i ögat allt mer. Det innebär att synen gradvis försämras. Obehandlad grå starr leder till slut till blindhet. Lyckligtvis har vi i Sverige en väl utvecklad ögonsjukvård och i de flesta regioner korta väntetider.

Grå starr opereras genom en snabb och enkel operation där den grumlade linsen byts mot en konstgjord, och synen återställs på så sätt. Grå starr drabbar alla med åren om man lever tillräckligt länge. Snittåldern vid operation är 71 år, men man kan drabbas av grå starr i betydligt lägre ålder. Vid 80 års ålder har över hälften av alla gjort en gråstarrsoperation. Till exempel kan grå starr utlösas av hårt slag mot ögongloben.

Bara i Sverige görs över 100 000 gråstarrsoperationer per år. De utförs på sjukhus men även i flertalet regioner hos privata vårdutförare. Bergman Clinics utför årligen över 10 000 gråstarrsoperationer på uppdrag av Region Norrbotten, region Västerbotten, region Uppsala, region Stockholm, region Jönköping samt region Skåne.

De första tecknen på grå starr är ofta känslighet för starka ljus och bländningskänsla, till exempel vid bilkörning på natten. Med tiden blir synen allt mer dimmig och konturerna i synfältet blir allt mer diffusa eller upplevs som dubbla.

Eftersom synen försämras är ofta reaktionen att gå till optiker för att kontrollera synen och få nya glasögon. Svenska optiker har en gedigen utbildning och är skickliga på att upptäcka grå starr även i tidiga skeden. Beroende på hur långt framskriden starr är, remitterar optikern dig till specialistsjukvård hos t.ex. Bergman Clinics.

Hos oss undersöks du av optiker och läkare och får sedan komma tillbaka för din operation inom någon vecka. I samband med gråstarrsoperation hos Bergman Clinics finns möjlighet att själv betala för synkorrigerande linser som utöver din starr kan avhjälpa synfel så att du minskar behovet av glasögon eller till och med kan bli helt glasögonfri."

Gå till 1177.se
Kontakt