Ögonlaser

Lyssna

Ögonlaser är ett sätt att korrigera synfel. Det lämpar sig vanligtvis till dig som är mellan 18–45 år och korrigerar närsynthet, översynthet och astigmatism. Det gör att du slipper glasögon och kontaktlinser. Memira By Bergman Clinics erbjuder ögonlaser.

Ögonlasermetoder 

Ögonlaser är en kirurgisk metod som används för att korrigera synfel såsom närsynthet (myopi), översynthet (hyperopi) och astigmatism. Metoden innebär att man med hjälp av en speciell laser ändrar formen på ögats hornhinna för att ljuset ska brytas korrekt och fokuseras på näthinnan, vilket ger en bättre synskärpa.

Det finns flera olika ögonlasermetoder. Nedan kan du läsa om tre av dem som Memira By Bergman Clinics erbjuder. 

Memira By Bergman Clinics 

Memira By Bergman Clinics är det varumärke som erbjuder refraktiv kirurgi - som ögonlaser eller linsbyte. Ögonlaser bokas och genomförs på någon av Memiras kliniker. Läs mer och boka här!

FS-Lasik

FS-Lasik är den ögonlasermetod som är mest använd i världen. Den är smärtfri och går väldigtf fort, därför är det den metod man oftast rekommenderar. 

Vid FS-Lasik görs ett tunnt lock/flik på yttersta delen av hornhinnan med en såkallas Femtosekundlaser. Det skapas då en flik som vikts till sidan, efter det korrigeras synfelet med en annan typ av laser. Efter det vikts fliken sedan tillbaka på plats och fästs snabbt. Läkningsprocessen är väldigt snabb och de flesta går tillbaka till jobb eller annan sysselsättning redan dagen efter. 

Lasek 

Om man har väldigt tunna hornhinnor eller stort synfel så kan metoden Lasek lämpa sig bätte än FS-Lasik. 

Lasek är en så kallad ytbehandling eller no cut. Det görs inget lock utan den yttersta delen av hornhinnan luckras upp med hjälp av en svag alkohollösning. När alkohollösningen verkat i cirka 20 sekunder förs hornhinnans yttersta lager till sidan och synfelet korrigeras med laser.

Efter det först lagret tillbaka och ett vävnadsplåster bildas som hjälper läkningen. Man får en bandagelins på ögonen som skyddar under läkningsprocessen. Under operationen fås bedövande ögondroppar så själva operationen är smärtfri. Läkningsprocessen vid Lasek kan däremot vara smärtsam och ta längre tid, därför är de flesta är hemma i cirka en vecka efter operationen.

Trans-PRK

Trans-PRK är likt Lasek en metod som används vid större synfel eller tunna hornhinnor.

Vid Trans-PRK används en laser som för att hornhinnans yttersta lager tas bort. Efter det korrigeras synfelet med hjälp av laser och en bandagelins läggs på för att skydda ögonen under läkningsprocessen. Likt Lasek är läkningsprocessen längre och mer smärtsam än vid FS-Lasik, och de flesta är hemma i en vecka efter operationen. Själva operationen är smärtfri då du får bedövande ögondroppar. 

Oavsett vilken ögonlasemetod man gör blir slutresultatet lika bra. 

Gå till 1177.se
Kontakt